Ajankohtaista: Psykoterapiaan pääsee pian palvelusetelillä Helsingissä

Ajankohtaista: Psykoterapiaan pääsee pian palvelusetelillä Helsingissä

Helsingin kaupunki on päättänyt tarjota lyhytpsykoterapiaa palveluseteleillä 1.10.2020 alkaen. Tulevaisuudessa palveluseteleillä tuotettua, asiakkaille joko täysin tai lähes täysin korvattua psykoterapiaa voi saada myös Kompista. Komppi tuleekin julkaisemaan palvelusetelillä psykoterapiaa tuottavien ammattilaisten päivitettyä listaa tällä sivulla, jotta hoitoonpääsy olisi mahdollisimman esteetöntä.

Nykyisellään Helsingissä jo tarjotaan Helsingin kaupungin tuottamaa, psykiatristen sairaanhoitajien keskusteluhoitoa 10 käyntiin saakka sekä HUS:n rahoittamaa lyhytpsykoterapiaa. Tuleva, palveluseteleillä tuotettu psykoterapia täydentää jo olemassaolevaa palveluverkostoa ja helpottaa erityisesti matalan kynnyksen hoitoonpääsyä.

MUUTOS PÄHKINÄNKUORESSA​

Käytännössä hoitoonpääsy matalan kynnyksen psykoterapioihin helpottuu Helsingissä. Perusterveydenhuollosta myönnetty palveluseteli psykoterapiaan, eli asiakkaan koko 10–20 kerran hoitojakso, maksetaan kokonaisuudessaan, ja siihen voivat päästä sekä aikuiset että yli 13-vuotiaat nuoret. Jos taas palveluseteli myönnetään psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, yksilöterapia kestää 20–40 kertaa ja pari- ja/tai perhepsykoterapia 10-40 kertaa ja hoitoon liittyy asiakkaan maksettavaksi jäävä 9 euron omavastuu. Hoitoa tarjoavien ammattilaisten tulee olla koulutukseltaan psykoterapeutteja.

Asiakkaan valinnanvapaudesta pidetään huolta monin tavoin. Tämä on hyödyllistä, sillä psykoterapiassa esimerkiksi asiakkaan äidinkielellä sekä asiakkaan ja psykoterapeutin yhteistyösuhteen laadulla on keskeinen merkitys. Valinnanvapautta tuetaan esimerkiksi siten, että palvelusetelillä tuottavien psykoterapeuttien enimmäismäärä ei rajoiteta, mikä vaikuttaa palveluntuottajien riittävyyteen. Lisäksi asiakkaalla tulee ilmeisesti olemaan mahdollisuus valita, kenelle hän haluaa mennä.

Asiakasta ei kuitenkaan suunnitelmien mukaan olla jättämässä oman onnensa nojaan terapeutin etsinnässä, sillä Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveyslautakunnan 16.6.2020 päivätyssä pöytäkirjassa mainitaan, että ”palvelusetelimallin käyttöönotossa on huolehdittava riittävästä palveluohjauksesta ja muusta tuesta, jotta varmistetaan tarvittavan palvelun löytyminen asiakkaalle”. Komppi toivoo tämän tarkoittavan, että asiakkaan ei todella tarvitse nähdä suurta vaivaa sopivan ammattilaisen löytämiseen.

Käytännössä prosessi voi toimia esimerkiksi siten, että Helsingissä perusterveydenhuollon tai psykiatrian erikoissairaanhoidon yksikköön tullut asiakas ohjataan psykologille, joka voi ohjata asiakkaan palvelusetelillä tuotettuun lyhytpsykoterapiaan tai muuhun hoitoon – ja jos kyseessä on palvelusetelillä tuotettu psykoterapia, auttaa asiakasta sopivan psykoterapeutin etsinnässä. Yksityiskohdat hoidon toteutuksesta tosin ovat vielä auki.

Komppi seuraa tilannetta ja päivittää ajankohtaisia lisätietoja toiselle, myös Helsingin palveluseteleitä käsittelevälle sivulleen. Jo nyt sivuilla on usein kysyttyjä kysymyksiä -osio ja vastauksia mahdollisesti pohdituttaviin kysymyksiin.

PALVELUSETELILLÄ TUOTETTU PSYKOTERAPIA KOMPISSA​

Myös Komppi tulee tarjoamaan psykoterapioita palvelusetelillä. Palvelusetelimallin käynnistyessä 1.10.2020 pääset näkemään täältä ajantasaisen listan Kompin psykoterapeuteista, jotka voivat tarjota palvelua

Voit tutustua kaikkiin Kompin Helsingin toimipisteissä työskenteleviin psykoterapeutteihin täältä.

LÄHTEET

Hufvudstadsbladet:

https://www.hbl.fi/artikel/helsingfors-borjar-erbjuda-korttidsterapier-med-servicesedel/?fbclid=IwAR0inenwjU_QoKrZN1refx1dGWEd6q4VoG5jVu9iYDVl-8IuE7lcIliJAeo

Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveyslautakunnan pöytäkirja 16.6.2020:

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suomi/Paatos/2020/Sote_2020-06-16_Sotelk_10_Pk/B6D11066-12A8-C27D-B8B8-72C611F00001/Kuntouttavan_psykoterapian_ja_lyhytpsykoterapian_j.html?fbclid=IwAR0v-gST7qbWHPlhP9_wXAFPipBGlZYmZFAm4WTl1glKzJ1ciiIhapbHBy8

Muita blogipostauksia

Voinko hakea apua?

Valmistuin psykologiksi 2000-luvun alussa Turun yliopistosta. Ihmiskunnan edetessä uudelle vuosituhannelle otin innostuneena ensimmäisiä, haparoivia askeleitani psykologisen tiedon ja ihmismielen moninaisuuden maailmassa. Ihmisten yksilöllisten tarinoiden avulla

LUE LISÄÄ

Ajankohtaista: tietoturva Kompissa

Parin viime päivän aikana on uutisoitu, että erääseen psykoterapia-alan yritykseen on kohdistunut tietomurto ja potilastietoja on vuotanut hakkerin käsiin. Hakkeroitu potilastietojärjestelmä ei kuitenkaan ole sama

LUE LISÄÄ

Kuuluuko, kuuntelen

Luin hiljattain mielenkiintoisen uutisen, jossa kerrottiin tähtivaeltaja Voyagerin edenneen matkallaan aurinkokuntamme ulkorajojen tuolle puolen. Voyagerin lähettämät viestit saavuttavat kuitenkin edelleen maapallon ja ovat tutkijoiden tulkittavissa.

LUE LISÄÄ

Jatkamalla selailua sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytäntömme mukaisesti.