Etäterapia: mitä se tarkoittaa?

 

Etäterapialla viitataan erilaisiin hoitomuotoihin, jotka toteutetaan etäyhteyden avulla. Etäyhteys puolestaan tarkoittaa tässä tilanteessa videopuhelua tietokoneen tai mobiililaitteen kautta.

 

Etäterapia ei usein sisällöllisesti eroa radikaalisti kasvotusten tapahtuvasta terapiasta, eli esimerkiksi kognitiivinen psykoterapeutti voi usein soveltaa samoja menetelmiä kuin hän soveltaisi myös kasvotusten. Myös eroja voi kuitenkin olla.

 

Etäterapiana voidaan Kompissa toteuttaa monenlaisia palveluita, aina yksittäisistä käynneistä lyhyisiin ja pitkiin (psyko)terapioihin saakka. Voit katsoa kunkin ammattilaisen profiilista, mikä hänen pohjakoulutuksensa on. 

 

Ohjeita etäyhteyden käyttöön

Etäterapia toteutetaan suojatun etäyhteyden avulla. Sen käyttöön tarvitset:

1. tietokoneen tai Androidin tai Applen älylaitteen

2. riittävän nopean internet-yhteyden (nykyiset laajakaistayhteydet ja 4G-mobiiliverkko ovat lähes poikkeuksetta riittävän nopeita) 

3. sisäänrakennetun tai ulkoisen webbikameran ja 

4. tunnistautumista varten henkilö- tai ajokortin tai passin.

Etäyhteyden käyttö on helppoa: asiantuntijamme antaa sinulle linkin, jota sinun tulee klikata silloin, kun etävastaanottosi on alkamassa. Asiantuntija laittaa linkin ja tarkempia ohjeita sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi, jonka olet antanut ajanvarausta tehdessäsi. 

Ajanvaraus

Voit varata ajan helposti esimerkiksi seuraavien linkkejä seuraamalla. Linkkien takaa löytyvät ajat voidaan toteuttaa etäyhteyden avulla, vaikka niissä lukisikin esim. ”Arkadia | Helsinki”. Alla näkyvien palveluidemme lisäksi myös muita palveluita voidaan toteuttaa etäyhteydellä: voit kokeilla valitsemalla jonkin toisen palvelun ajanvarausjärjestelmämme.

Neuvontakäynti

 
Usein psyykkisen tuen piiriin hakeutuminen ja ensimmäiselle vastaanottokäynnille meneminen ovat kaikkein vaikeimpia askelia tuen etsinnässä. Jos et esimerkiksi tiedä, minkä tyyppisestä avusta sinä voisit parhaiten hyötyä, pohdit sinulle sopivaa terapiasuuntausta tai vain haluat kertoa ammattilaiselle tilanteestasi, suosittelemme sinua varaamaan neuvontakäynnin.

Tuki- tai kriisikäynti


Mikäli et koe tarvetta varsinaiseen psykoterapiaan, voit varata yhden tai muutamia tukikäyntejä. Tukea tarjoavat kokeneet asiantuntijamme. Tukikäynnillä saat tukea ja apua akuuttiin ongelmaasi, kriisiisi tai ajankohtaiseen elämäntilanteeseesi.Lyhytterapia


Lyhytterapia on 5–25 käyntikertaa sisältävä hoito, joka perustuu tavoitteelliseen ja fokusoituun työskentelyyn. Lyhytterapiassa keskitytään 1–2 rajattuun ongelmaan, joita terapeutti ja asiakas työstävät käynneillä. Lyhyen terapian jälkeen voidaan arvioida tarvetta pidempään, kuntouttavaan psykoterapiaan.