Etävastaanotto Kompissa

Mitä etävastaanotto tarkoittaa?

Etävastaanotolla tai etäterapialla viitataan erilaisiin hoitoihin, jotka toteutetaan etäyhteyden avulla. Etäyhteys puolestaan tarkoittaa tässä tilanteessa videopuhelua tietokoneen tai mobiililaitteen kautta.

 

Etäterapia ei usein sisällöllisesti eroa radikaalisti kasvotusten tapahtuvasta terapiasta, eli esimerkiksi kognitiivinen psykoterapeutti voi usein soveltaa samoja menetelmiä kuin hän soveltaisi myös kasvotusten. Joitain eroja voi kuitenkin olla.

 

Etäterapiana voidaan Kompissa toteuttaa monenlaisia palveluita, aina yksittäisistä käynneistä lyhyisiin ja pitkiin (psyko)terapioihin saakka. Voit katsoa kunkin ammattilaisen profiilista, mikä hänen pohjakoulutuksensa on. 

Tietoturva

Whereby on GDPR-määräykset ja Kelan vaatimukset täyttävä, salattu etätyökalu. Kompin käyttämissä Wherebyn terapiahuoneissa äänellinen videoyhteys on salattu niin sanotusti ”päästä päähän” (end-to-end encryption). Tämä tarkoittaa, että salausta ei pureta ”matkalla”, vaan se puretaan vasta vastaanottajan, kuten terapeutin tai asiakkaan, päässä. Päästä päähän -salausta pidetään usein hyvin turvallisena: esimerkiksi Kelakin toteaa, että päästä päähän salatut yhteydet ovat kaikkein turvallisimpia. 

Whereby-huoneissa syntyvä mediasisältö ei tallennu mihinkään, ei edes Wherebyn omille palvelimille. Videotallenteet eivät siis voi teoriassakaan vuotaa mihinkään, sillä niitä ei ole olemassa. Tavanomaisesti video ja ääni kulkevat suoraan käyttäjältä toiselle, eivätkä mene Wherebyn serverien kautta. Jos palomuuri on tiukka, mediatieto voidaan kuitenkin välittää niin sanotun Wherebyn TURN-serverin kautta, mutta tällöinkään tietoa ei tallennetta sinne ja päästä päähän -salaus on voimassa. 

Myös Whereby-huoneiden viestit ovat suojattuja. Chat-ikkunaan kirjoitetut asiat myös pyyhkiytyvät kaikilta, kun Whereby-huoneesta poistutaan. Lisäksi vaikka esim. terapeutti pysyisi huoneessa, seuraava huoneeseen tuleva asiakas ei voi nähdä, mitä chattiin on aiemmin kirjoitettu.

Ohjeita etävastaanotolle tulemiseen

Huom., koronaviruksen aikana monet normaaleista vastaanotoista tapahtuvat poikkeuksellisesti etäyhteyden avulla. Sinua ohjeistava asiantuntija ohjeistaa sinua tarvittaessa.

Etäyhteyden käyttö onnistuu muutamalla askeleella. Ensin sinut vastaanottava asiantuntija laittaa linkin ja tarkempia ohjeita sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi, jonka olet antanut ajanvarausta tehdessäsi. Saat tarvittaessa tarkempia ohjeita tältä Youtube-videolta. Alta löydät myös samat ohjeet tekstimuodossa.

Yleiset vaatimukset

Etäterapia toteutetaan suojatun etäyhteyden avulla. Sen käyttöön tarvitset:

1. tietokoneen tai Androidin tai Applen älylaitteen

2. riittävän nopean internet-yhteyden (nykyiset laajakaistayhteydet ja 4G-mobiiliverkko ovat lähes poikkeuksetta riittävän nopeita) 

3. sisäänrakennetun tai ulkoisen webbikameran ja 

4. tunnistautumista varten henkilö- tai ajokortin tai passin (ainakin ensimäisellä kerralla sinun tulee tunnistautua sinua hoitavalle ammattilaiselle)

Tarkemmat ohjeet selain- tai Android-mobiililaiteversiolle

Ohjelma toimii tietokoneella ja Android-mobiililaitteilla selaimen avulla. Asiantuntijamme antaa sinulle linkin, jota sinun tulee klikata silloin, kun etävastaanottosi on alkamassa. Selaimista suosittelemme Google Chromea, Mozilla Firefoxia, Operaa tai Vivaldia – Edgellä ja Safarilla voi esiintyä joitakin ongelmia. 

 

1. terapeutti lähettää sinulle linkin etävastaanottoa varten. Linkki tulee sähköpostiin tai puhelinnumeroon, jonka olet ilmoittanut ajanvarausta tehdessäsi.
2. tarvittaessa salli / hyväksy, että Whereby saa käyttää laitteesi kameraa ja mikrofonia

3. varmista mentäessä terapiasessioon, että Wherebyn mikrofoni ja video ovat päällä

4. mikäli et kuule terapeuttia, varmista, että mikrofonisi ja kaiuttimesi ovat päällä ja se, että oikea mikrofoni ja kaiutin ovat valittuina (rattaan kuvasta yläoikealla).

Tarkemmat ohjeet iPhone- ja iPad-versioille

iPhonella tai iPadilla puolestaan tarvitset ”Whereby – Video Meetings” -sovelluksen. Ladattuasi sen:

1. klikkaa nappia  ”Join existing room”

2. valitse ”Set Business URL”

3. kirjoita kenttään ”komppi” ja paina sitten ”Set Business URL”

4. kirjoita sitten asiantuntijan henkilökohtaisen huoneen nimi ja paina sitten ”Join Room”

Ajanvaraus

Voit varata ajan helposti esimerkiksi seuraavien linkkejä seuraamalla. Linkkien takaa löytyvät ajat voidaan toteuttaa etäyhteyden avulla, vaikka niissä lukisikin esim. ”Arkadia | Helsinki”. Alla näkyvien palveluidemme lisäksi myös muita palveluita voidaan toteuttaa etäyhteydellä: voit etsiä toista palvelua valitsemalla jonkin toisen palvelun ajanvarausjärjestelmämme.

Neuvontakäynti

 
Usein psyykkisen tuen piiriin hakeutuminen ja ensimmäiselle vastaanottokäynnille meneminen ovat kaikkein vaikeimpia askelia tuen etsinnässä. Jos et esimerkiksi tiedä, minkä tyyppisestä avusta sinä voisit parhaiten hyötyä, pohdit sinulle sopivaa terapiasuuntausta tai vain haluat kertoa ammattilaiselle tilanteestasi, suosittelemme sinua varaamaan neuvontakäynnin.

Tuki- tai kriisikäynti


Mikäli et koe tarvetta varsinaiseen psykoterapiaan, voit varata yhden tai muutamia tukikäyntejä. Tukea tarjoavat kokeneet asiantuntijamme. Tukikäynnillä saat tukea ja apua akuuttiin ongelmaasi, kriisiisi tai ajankohtaiseen elämäntilanteeseesi.Lyhytterapia


Lyhytterapia on 5–25 käyntikertaa sisältävä hoito, joka perustuu tavoitteelliseen ja fokusoituun työskentelyyn. Lyhytterapiassa keskitytään 1–2 rajattuun ongelmaan, joita terapeutti ja asiakas työstävät käynneillä. Lyhyen terapian jälkeen voidaan arvioida tarvetta pidempään, kuntouttavaan psykoterapiaan.