Kuuluuko, kuuntelen

Kuuluuko, kuuntelen

Luin hiljattain mielenkiintoisen uutisen, jossa kerrottiin tähtivaeltaja Voyagerin edenneen matkallaan aurinkokuntamme ulkorajojen tuolle puolen. Voyagerin lähettämät viestit saavuttavat kuitenkin edelleen maapallon ja ovat tutkijoiden tulkittavissa. Mielikuvissani ajattelen avaruustutkijoiden herkeämättä odottavan Voyagerin signaalia, herkistyneenä kuulemaan viestit, joita sillä vielä on kerrottavanaan heliopaussin ulkopuolisesta avaruudesta. Ajatus siitä, että jostain niin kaukaa voidaan vielä rakentaa yhteys maailmaamme, on minulle lähes käsittämätön. Arkipäivässäni tarkastelen yhteyksiä ihmisten välillä asetelmassa, jossa maantieteellinen etäisyys ihmisten välillä on Voyagerin kaukaisuuteen verrattuna mikroskooppisen pieni. Tätä ajatellessani mieleni kuitenkin kiertyy siihen todellisuuteen, että hyvin läheltäkin on joskus vaikeaa todella kuulla ja kuunnella toista.

Työssäni psykoterapeuttina tarkastelen asiakkaideni kanssa sekä ajankohtaisia että aikaisempia vuorovaikutuskokemuksia. Koetamme yhdessä keriä auki, mitä tilanteessa oikein tapahtui, miten asiakas kuuli sen mitä sanottiin, mitä hän ajattelee toisen henkilön sanomisellaan tarkoittaneen ja mitä kaikkea se itselle merkitsee. Kuulen usein tilanteista, joita värittää kokemus ajatustensa ja tunteidensa kanssa ohitetuksi tai väärinymmärretyksi tulemisesta. Surua kokevaa on esimerkiksi kehotettu jo “päästämään irti” tai “katsomaan eteenpäin” tai huolestunutta ja ahdistunutta on kehotettu “olemaan ajattelematta koko asiaa”. Näiden kommenttien taustalla on voinut olla vilpitön pyrkimys olla avuksi, tai ehkäpä yritys helpottaa toisen vaikeaa oloa. Tästä tavoitteesta huolimatta kuulijan kokemukseksi on jäänyt tunne siitä, ettei tullut kuulluksi.

Tärkeää ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on oivaltaa, että kuulemme ja ymmärrämme asiat ja kokemukset yksilöllisellä, ainutlaatuisella tavallamme. Kuulluksi tulemisen kokemuksen muodostuminen edellyttää, että ollessamme kuulijana osoitamme sanattomasti tai sanallisesti sen, että yritämme tavoittaa toisen ainutlaatuisen kokemuksen sellaisena, kun hän sen meille ilmaisee. Etenkin väsyneenä tai voimakkaiden tunteiden vallassa olemme alttiita toimimaan toisen kokemuksen sivuuttavasti, olemaan todella kuulematta sitä, mitä toinen yrittää kertoa. Onnistuaksemme kuulemisessa, tulee meidän pystyä riittävällä tavalla ylläpitämään erillisyyttä oman ja toisen kokemusten, ajatusten ja tunteiden välillä. Erillisyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sama tilanne voidaan kokea hyvin eri tavoin, eikä kumpikaan kokemisen tapa ole enemmän oikea tai väärä.

Tasapainoiseen minäkokemukseen kuuluu, että toisten kuulemisen ja kuuntelemisen ohella osaamme riittävästi kuunnella myös itseämme, kuten ajatuksiamme, tunteitamme ja tarpeitamme. Erilaisissa psyykkisissä vaikeuksissa yhteistä usein onkin, että yhteys oman kokemuksen kuulemiseen on puutteellinen. Esimerkiksi itselleen liian vaativa ei ole osannut kuulla tarvettaan olla välillä osaamaton ja epävarma, tai tarvettaan hellittää tai levätä, tai masentunut ei ole kuullut tarvettaan tulla hoivatuksi ja huolta pidetyksi. Yksi psykoterapian tavoitteista usein onkin oppia kuulemaan sisäisiä tarpeitaan ja uskaltautua toimimaan elämässä nämä tarpeet riittävästi huomioiden.

Pohtiessani Voyageria kiitämässä äärettömässä avaruudessa mietin, että ihmistenkin välinen etäisyys voi joskus tuntua tähtienvälisen matkan veroiselta. Näin miettiessäni lohduttaudun kuitenkin ajattelemalla Voyagerin yhä kuuluvaa signaalia; jos voimme erottaa jotain niin kaukaa tulevaa, voimme herkistää kuulomme myös lähempää tuleville, toisen ihmisen ainutlaatuisille viesteille.

Kirjoittaja Anna Valjakka on Kompin johtava psykoterapeutti.

Muita blogipostauksia

Ystävän katse

Jokainen meistä tarvitsee kokemuksellisia tunnemuistoja rakastavasta katseesta. Rakastava katse voi olla uteliaan kiinnostunut, tyytyväinen, lempeä tai lämmin. Vaikka rakastavan katseen sisältämät tunnevivahteet vaihtelevat, yhteistä kokemukselle

LUE LISÄÄ

Ei huolta murhetta kenkään muista?

Jouluperinteessä elää myytti joulusta päivänä, jolloin murheille, ristiriidoille tai hankalille tunteille ei ole sijaa, vaan keskeistä on ihmisten välinen hyvä tahto, sopuisa yhdessäolo ja lahjojen

LUE LISÄÄ

Jatkamalla selailua sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytäntömme mukaisesti.