Psykoterapia palvelusetelillä Helsingissä

Komppi ottaa vastaan asiakkaita lyhytpsykoterapiaan Helsingin kaupungin myöntämillä palveluseteleillä. Palvelusetelit otetaan käyttöön 1.10.2020 alkaen. Palvelusetelin avulla saatu psykoterapia on asiakkaalle myöntävästä tahosta riippuen joko täysin ilmaista tai sisältää 9 euron omavastuun käyntiä kohden.

PALVELUSETELILLÄ TUOTETTU PSYKOTERAPIA KOMPISSA

Myös Komppi tulee tarjoamaan psykoterapioita palvelusetelillä syksystä 2020 alkaen. Kompissa lyhytterapiaa palvelusetelillä tarjoavat ovat kaikki koulutettuja psykoterapeutteja. Komppi tulee julkaisemaan listaa palvelusetelillä terapiaa tarjoavista psykoterapeuteistaan tällä sivulla muutoksen lähentyessä.

TIETOA PALVELUSETELIEN KÄYTÖSTÄ – USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miten ”palveluseteliterapiaa” voi saada?

Yksityiskohdat hoidon toteutuksesta ovat vielä avoinna, mutta nyt julkaistujen tietojen mukaan psykoterapiaa voisi saada esimerkiksi siten, että Helsingissä perusterveydenhuollon tai psykiatrian erikoissairaanhoidon yksikköön tullut asiakas ohjataan psykologille, joka voi ohjata asiakkaan palvelusetelillä tuotettuun lyhytpsykoterapiaan tai psykoterapiaan. Psykoterapiaan ohjaava ammattilainen saattaa myös pystyä auttamaan sopivan psykoterapeutin etsinnässä. Tulevaisuudessa myös tältä sivulta voi nähdä Kompin päivitetyn listan ammattilaisista, jotka pystyvät ottamaan vastaan asiakkaita – teemme sopivan psykoterapeutin löytämisestä mahdollisimman helppoa.

Minkälaista palveluseteleillä myönnetty psykoterapia on? Kenelle se sopii?

Palvelusetelillä kustannettu hoito on ihan tavallista psykoterapiaa, josta voidaan pituutensa puolesta käyttää myös nimitystä lyhytpsykoterapia tai lyhytterapia. Lyhytpsykoterapia on tehokasta ja tavoitteellista muutostyöskentelyä, jossa olennaista on molempien osapuolten aktiivinen työskentely muutoksen eteen. Lyhytpsykoterapia soveltuu erityisesti tilanteisiin, joissa on kyse kohtalaisen lyhytaikaisista tai lievistä ongelmista, kuten uupumuksesta, elämänkriisistä, ahdistuksesta tai masennuksesta. Pidempikestoinen, eli esimerkiksi 40 kerran psykoterapia taas soveltuu tilanteisiin, joissa lyhyempi psykoterapia ei riittäisi tai muuten soveltuisi asiakkaalle. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi ne, joissa ongelmat ovat monimuotoisia tai asiakkaan soveltuvuus lyhytpsykoterapiaan ei ole optimaalinen. Pidempää psykoterapiaa voi saada palvelusetelillä psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, eli esimerkiksi psykiatristen poliklinikkojen kautta, kun taas lyhyempää voi saada perusterveydenhuollosta.

Kuinka monta käyntiä palvelusetelillä myönnetty terapia kattaa?

Perusterveydenhuollosta, eli esimerkiksi terveysasemilta myönnetyt palvelusetelit kattavat 10–20 kerran lyhytpsykoterapian.

Psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, kuten psykiatrian poliklinikoilta myönnetty palveluseteli yksilöpsykoterapioihin puolestaan kestää 20–40 kertaa ja pareille tai perheille myönnetty hoito 10–40 kertaa. 

Kuinka paljon palvelusetelillä totetutettu hoito maksaa asiakkaalle?

Jos palveluseteli on myönnetty perusterveydenhuollosta tai terveysasemalta, psykoterapia on asiakkaan näkökulmasta ilmaista, poislukien mahdolliset pienimuotoiset toimistomaksut. Jos taas palveluseteli myönnetään psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta (psykiatrisilta poliklinikoilta) hoito voi olla pidempää ja tällöin asiakkaan maksettavaksi jäävä 9 euron omavastuu mahdollisten toimistomaksujen lisäksi.

Minkä ikäiset voivat saada palvelusetelillä myönnettyä psykoterapiaa?

Helsingin palvelusetelillä myönnettyä psykoterapiaa voivat saada aikuiset sekä yli 13-vuotiaat nuoret. Tiettävästi palveluseteleillä ei ole yläikärajaa. Tämä on merkittävä parannus nykyisiin palveluihin Helsingissä, sillä nykyisellään yli 67-vuotiaat eivät ole oikeutettuja Kelan kuntoutuspsykoterapiaan, jolla usein hoidetaan mielenterveyden ongelmia. Lisäksi myös nuorten ja aikuisten psykoterapiaan pääsy helpottuu.

Saako asiakas päättää, kenet hän valitsee terapeutikseen?

Nykytietojen mukaan kyllä, joskin yksityiskohdat ovat avoinna. Ideaalitilanteessa ammattilainen, joka antaa asiakkaalle palvelusetelin myös auttaa asiakasta sopivan psykoterapeutin etsinnässä ja neuvoo esimerkiksi psykoterapiasuuntauksen valinnassa. Myös tältä sivulta (yltä) pystyy tulevaisuudessa näkemään vapaita aikoja Kompin psykoterapeuteille, jotka voivat ottaa uusia asiakkaita.

Ketkä saavat tarjota palvelusetelillä tuotettua psykoterapiaa, lyhytpsykoterapiaa tai lyhytterapiaa?

Kaikkien palveluntarjoajien tulee tiettävästi olla psykoterapeutteja, eli korkeasti koulutettuja mielenterveyden ammattilaisia.

Päivitämme sivua sitä mukaa, kun lisätietoja asiasta ilmenee.

YHTEYSTIEDOT

Jos kaipaat tukea ajanvarauksessa tai missä tahansa muussa, tavoitat meidät puhelimitse numerosta 09 23121 888 ja sähköpostitse osoitteesta komppi@komppi.net. Asiakaspalvelumme aukioloajat voit katsoa täältä.