Unisparri

Unisparri pohjaa lääkkeettömään, kognitiivisiin hyvän unen hoitomenetelmiin ja tutkimustietoon. Sparrin alkukartoituksen avulla luodaan yksilöllinen hyvän unen ohjelma, joka sisältää ohjattuja harjoituksia. Harjoitusten lisäksi pureudutaan nukkumista häiritseviin ajatuksiin ja toimintatapoihin.

Kenelle sparri on suunnattu?

Unisparri on suunnattu henkilöille, joilla on ongelmia nukkumisen suhteen. Unettomuudella ja unihäiriöllä tarkoitetaan vaikeutta nukahtaa, unen katkeilua tai liian lyhyttä/liiallista unta.

Hyödyt

Unisparrin avulla lisätään tietoisuutta riittävästä ja sopivasta uni-valverytmistä, muokataan nukkumiseen vaikuttavaa toimintaa, ajatusmalleja sekä tuntemuksia. Lisäksi harjoitellaan erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä rauhoittumisen keinoja edistämään unta. Tavoitteena on lisätä luottamusta ja keinoja hyvään uneen ja varmistaa riittävä vireystila valveilla.

Toteutus

Ennen sparria tehdään unettomuuden ja unihäiriöiden kartoitus. Menetelmänä on haastattelu sekä unettomuus- ja unihäiriökyselyt. Tarvittaessa asiakas ohjataan lääkärin arvioon tai muuhun ohjaukseen. Mikäli mahdollista, kyselyt lähetetään etukäteen täytettäväksi. Kartoituskäyntiin varataan aikaa 75-90 min.

Käyntien teemat (60 min/kerta):

  1. Kartoituksen tulosten mukainen unettomuuden määrittely ja yksilöllisten teemojen painotusten valinta. Unitietoa ja harjoitteita.
  2. Keinoja hyvään uneen, rytmit ja niiden muuttaminen, harjoitukset
  3. Fysiologiset keinot unta edistämään, rauhoittumisen harjoitukset
  4. Huoliajatusten käsittelyn keinot, mielle-editointi
  5. Tilannearvio, hyvän muutoksen tukitoimet ja ratkaisut jatkossa.

Unisparrin on suunnitellut psykologi, psykoterapeutti Anne Hyvén, jolla on vuosien kokemus unihäiriöiden yksilövalmennuksesta sekä uniryhmien ohjaamisesta.

Voit varata ajan unisparriin verkkoajanvarauksen kautta tai sähköpotitse osoitteesta komppi@komppi.net.

Muita palveluita