Unettomuuden lääkkeetön hoito

Unettomuuden lääkkeetön hoito

Vaikka unettomuuden lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokasta, on melko tyypillistä, että unettomuutta hoidetaan pitkäänkin pääasiassa lääkkeillä. Erityisesti pitkä-aikaiseen unilääkkeiden käyttöön liittyy kuitenkin myös haittoja: uni esimerkiksi voi kyllä tulla lääkkeillä, mutta sen laatu voi olla heikompaa, minkä lisäksi lääkkeisiin voi jäädä koukkuun. Koukuttuminen voi syntyä fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkisellä tasolla: lääkkeitä käyttävä voi olla siinä määrin tottunut lääkkeisiin, että hän saattaa ajatella olevansa kykenemätön nukahtamaan ilman niitä.

Unilääkkeille on kuitenkin paikkansa hoidossa. Ne voivat esimerkiksi auttaa siinä, ettei lyhytkestoinen unettomuus muutu pitkäaikaiseksi. Lyhytaikaisen lääkityksen jälkeen myös mahdolliset vieroitusoireet ovat tyypillisesti lieviä ja katoavat nopeasti. Unettomuuden lääkehoidon tarpeellisuus määritelläänkin aina yksilöllisesti.

Minkälaista on unettomuuden lääkkeetön hoito?

Tutkituin unettomuuden lääkketön hoitomuoto on unihäiriöiden kognitiivis-behavioraalinen terapia, eli CBT-I. Komppi on kehitellyt unettomuuden hoitoon lyhytintervention, unisparrin, joka pohjaa juuri CBT-I:n tehokkaiksi havaittuihin menetelmiin.

Tällä videolla yksi unisparrin kehittelijöistä, psykologi-psykoterapeutti Marianne Källström, kuvaa unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa.

Teksti: Tero Pulkkinen

Muita blogipostauksia

Voinko hakea apua?

Valmistuin psykologiksi 2000-luvun alussa Turun yliopistosta. Ihmiskunnan edetessä uudelle vuosituhannelle otin innostuneena ensimmäisiä, haparoivia askeleitani psykologisen tiedon ja ihmismielen moninaisuuden maailmassa. Ihmisten yksilöllisten tarinoiden avulla

LUE LISÄÄ

Ajankohtaista: tietoturva Kompissa

Parin viime päivän aikana on uutisoitu, että erääseen psykoterapia-alan yritykseen on kohdistunut tietomurto ja potilastietoja on vuotanut hakkerin käsiin. Hakkeroitu potilastietojärjestelmä ei kuitenkaan ole sama

LUE LISÄÄ

Kuuluuko, kuuntelen

Luin hiljattain mielenkiintoisen uutisen, jossa kerrottiin tähtivaeltaja Voyagerin edenneen matkallaan aurinkokuntamme ulkorajojen tuolle puolen. Voyagerin lähettämät viestit saavuttavat kuitenkin edelleen maapallon ja ovat tutkijoiden tulkittavissa.

LUE LISÄÄ

Jatkamalla selailua sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytäntömme mukaisesti.