Unettomuuden lääkkeetön hoito

Unettomuuden lääkkeetön hoito

Vaikka unettomuuden lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokasta, on melko tyypillistä, että unettomuutta hoidetaan pitkäänkin pääasiassa lääkkeillä. Erityisesti pitkä-aikaiseen unilääkkeiden käyttöön liittyy kuitenkin myös haittoja: uni esimerkiksi voi kyllä tulla lääkkeillä, mutta sen laatu voi olla heikompaa, minkä lisäksi lääkkeisiin voi jäädä koukkuun. Koukuttuminen voi syntyä fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkisellä tasolla: lääkkeitä käyttävä voi olla siinä määrin tottunut lääkkeisiin, että hän saattaa ajatella olevansa kykenemätön nukahtamaan ilman niitä.

Unilääkkeille on kuitenkin paikkansa hoidossa. Ne voivat esimerkiksi auttaa siinä, ettei lyhytkestoinen unettomuus muutu pitkäaikaiseksi. Lyhytaikaisen lääkityksen jälkeen myös mahdolliset vieroitusoireet ovat tyypillisesti lieviä ja katoavat nopeasti. Unettomuuden lääkehoidon tarpeellisuus määritelläänkin aina yksilöllisesti.

Minkälaista on unettomuuden lääkkeetön hoito?

Tutkituin unettomuuden lääkketön hoitomuoto on unihäiriöiden kognitiivis-behavioraalinen terapia, eli CBT-I. Komppi on kehitellyt unettomuuden hoitoon lyhytintervention, unisparrin, joka pohjaa juuri CBT-I:n tehokkaiksi havaittuihin menetelmiin.

Tällä videolla yksi unisparrin kehittelijöistä, psykologi-psykoterapeutti Marianne Källström, kuvaa unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa.

Teksti: Tero Pulkkinen

Muita blogipostauksia

Ystävän katse

Jokainen meistä tarvitsee kokemuksellisia tunnemuistoja rakastavasta katseesta. Rakastava katse voi olla uteliaan kiinnostunut, tyytyväinen, lempeä tai lämmin. Vaikka rakastavan katseen sisältämät tunnevivahteet vaihtelevat, yhteistä kokemukselle

LUE LISÄÄ

Ei huolta murhetta kenkään muista?

Jouluperinteessä elää myytti joulusta päivänä, jolloin murheille, ristiriidoille tai hankalille tunteille ei ole sijaa, vaan keskeistä on ihmisten välinen hyvä tahto, sopuisa yhdessäolo ja lahjojen

LUE LISÄÄ

Jatkamalla selailua sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytäntömme mukaisesti.