Unettomuuden lääkkeetön hoito

Unettomuuden lääkkeetön hoito

Vaikka unettomuuden lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokasta, on melko tyypillistä, että unettomuutta hoidetaan pitkäänkin pääasiassa lääkkeillä. Erityisesti pitkä-aikaiseen unilääkkeiden käyttöön liittyy kuitenkin myös haittoja: uni esimerkiksi voi kyllä tulla lääkkeillä, mutta sen laatu voi olla heikompaa, minkä lisäksi lääkkeisiin voi kehittyä riippuvuutta. Riippuvuus voi syntyä fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkisellä tasolla: lääkkeitä käyttävä voi olla siinä määrin tottunut lääkkeisiin, että hän saattaa ajatella olevansa kykenemätön nukahtamaan ilman niitä.

Unilääkkeille on kuitenkin paikkansa hoidossa. Ne voivat esimerkiksi auttaa siinä, ettei lyhytkestoinen unettomuus muutu pitkäaikaiseksi. Lyhytaikaisen lääkityksen jälkeen myös mahdolliset vieroitusoireet ovat tyypillisesti lieviä ja katoavat nopeasti. Unettomuuden lääkehoidon tarpeellisuus määritelläänkin aina yksilöllisesti.

Minkälaista on unettomuuden lääkkeetön hoito?

Tutkituin unettomuuden lääkketön hoitomuoto on unihäiriöiden kognitiivis-behavioraalinen terapia, eli CBT-I. Komppi on kehitellyt unettomuuden hoitoon lyhytintervention, unisparrin, joka pohjaa juuri CBT-I:n tehokkaiksi havaittuihin menetelmiin.

Tällä videolla yksi unisparrin kehittelijöistä, psykologi-psykoterapeutti Marianne Källström, kuvaa unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa.

Teksti: Tero Pulkkinen

Muita blogipostauksia

Vuorovaikutusta etäältä

Kurottaminen kohti toista, tarve olla yhteydessä ja yritys ymmärtää ja ilmaista oma kokemuksensa on kaiken inhimillisen vuorovaikutuksen ydin, ja osa myös psykoterapeuttisen yhteistyösuhteen perustaa. Varhaisessa

LUE LISÄÄ

Ajankohtaista: Kasvokkaiset käynnit lisääntyvät

Suomen hallitus on kertonut purkavansa koronavirukseen liittyviä rajoituksia asteittain, mikä vaikuttaa myös Komppiin ja mielenterveyspalveluihin. Useilla paikkakunnilla Kompin ammattilaiset ovat avanneet varattavissa olevia aikoja kasvokkaisille

LUE LISÄÄ

Jatkamalla selailua sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytäntömme mukaisesti.