Unettomuus – tietoa ilmiöstä, syistä, seurauksista ja hoidosta

Unettomuus – tietoa ilmiöstä, syistä, seurauksista ja hoidosta

Suuresta tutkimusmäärästä huolimatta ei ole varmaa, miksi ihminen ylipäänsä nukkuu. Onko nukkuminen esimerkiksi evoluutiossa kehittynyt keino säästää energiaa, keino poistaa kehoon ja erityisesti aivoihin kertyviä aineenvaihdunnan kuona-aineita vai hetki, jolloin aivot ovat muokkautuvaisimmillaan? Varmaa kuitenkin on, että jaksaakseen ihmisen täytyy nukkua ja että unettomuus voi näkyä muun muassa jatkuvana väsymyksenä, elämänlaadun heikkenemisenä, tiedonkäsittelyn vaikeuksina ja muina terveyshaittoina.

Toisaalta tiedetään, että unettomuus on varsin yleistä: noin joka kolmas kärsii toisinaan tilapäisestä ja noin 12 %:a pitkäaikaisesta unettomuudesta. Unettomuuden yleisyyttä lisää se, että sitä pahentavat usein sekä somaattiset sairaudet että psyykkiset ongelmat. Unettomuuden ja useiden muiden terveysongelmien välinen suhde onkin selkeästi havainnoitu ja monesti kahdensuuntainen: unettomuus aiheuttaa terveysongelmia, mutta toisaalta monet sairaudet aiheuttavat unettomuutta. Toisin sanoen, esimerkiksi masennus voi aiheuttaa unettomuutta ja toisaalta unettomuus masentuneisuutta.

Yleisyydestä huolimatta unettomuus jää usein tunnistamatta ja hoitamatta. Unettomuuden elämänlaatua laskevan ja muuta vointia heikentävän vaikutuksen vuoksi olisi kuitenkin usein tärkeää hoitaa juuri unettomuutta, vaikka pääasiallisena ongelmana olisikin esimerkiksi jokin muu mielenterveyden ongelmana. Seuraavassa tekstissä keskitytään kuvaamaan unettomuutta, sen taustasyitä, seurauksia ja myös hoitoa.


Mitä unettomuus tarkoittaa?

Tyypillisesti terve henkilö nukahtaa alle puolessa tunnissa, ei ole yön aikana hereillä yli puolta tuntia ja kokee yöunensa virkistävänä. Jos taas henkilöllä on vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa tai hän herää liian aikaisin, voidaan puhua unettomuudesta. Lisäksi unettomuuden käsitteellä viitataan myös heikkolaatuiseen uneen, vaikka henkilö nukkuisikin tuntimäärällisesti riittävästi.

Unettomuus voidaan ymmärtää täysin normaalina reaktiona erilaisiin elämäntilanteen muutoksiin, ja luultavasti noin jokaisella on siitä jokin kokemus. Esimerkiksi seuraavan päivän jännittävä tilanne voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia edeltävänä yönä. Tällaisessa tilanteessa unettomuus tyypillisesti lakkaa jännittävän tilanteen mentyä ohi.

Toisaalta tarpeeksi vaikea-asteinen unettomuus voidaan luokitella jonkinlaiseksi uneen liittyväksi häiriöksi. Erilaisia uneen liittyviä diagnoosiluokkia on iso lista, mutta pitkään kestäneessä unettomuudessa tyypillisin diagnoosi on niin sanottu unettomuushäiriö. Siinä unettomuutta on kestänyt vähintään kuukauden verran ja sitä ilmenee vähintään kolmesti viikossa. Lisäksi tällöin unettomuus vaikuttaa arkeen negatiivisesti tai herättää huolestuneisuutta, eikä johdu esimerkiksi elimellisistä sairauksista tai lääkityksestä.Unettomuuden syyt ja seuraukset

Toisinaan unettomuuden syystä on vaikea päästä perille, sillä palauttava ja virkistävä uni voi estyä monesta syystä. Terveysongelmien lisäksi unettomuuden moninaisiin riskitekijöihin kuuluvat muun muassa elämäntavat, naissukupuoli, korkea ikä, geneettiset tekijät, persoonallisuus sekä kofeiinin, alkoholin ja lääkkeiden käyttö. Hyvin keskeisiä ovat myös psyykkiset tekijät, kuten stressi, ahdistus ja uupumus. Erityisesti hyväkuntoisessa keski-ikäisessä väestössä psykososiaaliset tekijät, kuten työolojen heikentyminen ovatkin fyysistä terveydentilaa voimakkaammin yhteydessä unettomuuteen.

Varsinkin pitkäaikaisessa unettomuudessa myös tilasta kärsivän ajattelulla on usein keskeinen merkitys. Unettomuudesta kärsivä on usein huolissaan unensaannistaan: hän voi nukkumaan käydessään murehtia sitä, ettei tule saamaan unta ja että hän on varmasti väsynyt seuraavana päivänä. Tämä puolestaan voi kiihdyttää autonomista hermostoa, ahdistaa ja siten entisestään vaikeuttaa unensaantia. Tällöin unettomuudesta muodostuu itseään ruokkiva kehä.

 

Lähestyvä aamu voi huolettaa huonosti nukkuvaa ja siten entisestään vaikeuttaa unensaantia.Unettomuuden syiden ohella myös sen seuraukset ovat moninaisia. Ilmeisin oire on väsymys, jonka lisäksi yleisiä oireita ovat esimerkiksi tarkkaavuuden, muistin ongelmat ja mielialan vaihtelut. Yhdessä väsymys ja kognitiiviset oireet myös suurentavat merkittävästi liikenneonnettomuusriskiä ja laskevat kykyä suoriutua arjen haasteista.

Monissa mielenterveyden ongelmissa unettomuus voi pahentaa esimerkiksi mielialaan liittyviä oireita. Myös muun muassa kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä hyvästä uni-valverytmistä huolehtiminen on tärkeää, sillä unettomuus voi jopa laukaista maanisia jaksoja ja toisaalta maaniset jaksot usein johtavat valvomiseen.Unettomuuden hoito

Pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa erityisesti kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmät ovat osoittautuneet tehokkaiksi, ja ne ovatkin unettomuuden ensisijainen hoitomuoto. Näillä menetelmillä saatu vaikutus myös pysyy hoidon lopettamisen jälkeen – jopa siinä määrin, että hyötyä voi kuvata pysyväksi. Osa myös hyötyy jo suhteellisen lyhyestä hoidosta.

Unettomuutta voidaan hoitaa tehokkaasti myös unilääkkeillä. Ne kuitenkin aiheuttavat riippuvuutta, sietokyvyn nousua ja joskus myös päiväsajan suorituskyvyn laskua, minkä vuoksi lääkehoidon ei useimmissa tilanteissa tulisi toimia pitkäaikaisena hoitomuotona. Lääkehoidon tarve arvioidaan kuitenkin aina yksilöllisesti.

Kompissa unettomuutta voidaan hoitaa psykoterapialla. Myös käynti psykiatrilla voi olla tarpeen unettomuuden syyn selvittämisessä. Lisäksi Komppi työstää tällä hetkellä uutta lyhytmuotoista interventiota, unisparria – lisää tietoa tästä julkaistaan myöhemmin. Halukkaat voivat katsastaa myös Mielenterveystalon unettomuuden omahoidon oppaan!

Muita blogipostauksia

Ystävän katse

Jokainen meistä tarvitsee kokemuksellisia tunnemuistoja rakastavasta katseesta. Rakastava katse voi olla uteliaan kiinnostunut, tyytyväinen, lempeä tai lämmin. Vaikka rakastavan katseen sisältämät tunnevivahteet vaihtelevat, yhteistä kokemukselle

LUE LISÄÄ

Ei huolta murhetta kenkään muista?

Jouluperinteessä elää myytti joulusta päivänä, jolloin murheille, ristiriidoille tai hankalille tunteille ei ole sijaa, vaan keskeistä on ihmisten välinen hyvä tahto, sopuisa yhdessäolo ja lahjojen

LUE LISÄÄ

Jatkamalla selailua sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytäntömme mukaisesti.