Mielenterveydestä urheilussa on hyvä puhua

Mielenterveydestä urheilussa on hyvä puhua

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että liikunnan harrastaminen voi somaattisten terveyshaittojen ehkäisemisen lisäksi vähentää myös stressiä, masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Toisaalta kova harjoittelu ja vähäinen palautuminen voivat uuvuttaa myös henkisesti. Lisäksi erityisesti kilpailullisesti urheilevilla kilpailun tuomat paineet ovat potentiaalinen mielen tasapainoa uhkaava tekijä. Monet Suomen huippu-urheilijoista ovatkin kohdanneet mielenterveyden haasteita.

Näistä syistä mielenterveydestä urheilussa onkin hyvä puhua. Mielenterveyteen ei ole mielekästä suhtautua aiheena, josta olisi parasta puhua kuiskaten silloin kun se on kovasti kärsinyt, sillä mielenterveys on läsnä aina, oli sen kanssa haasteita tai ei. Mielenterveyttä voikin ajatella vaalimisen arvoisena voimavarana, joka auttaa pärjäämään elämän stressaavissa tilanteissa ja myös tukea urheilusuoriutumista. Toisaalta on myös tärkeä tarkkailla, milloin esimerkiksi stressi, huoli omasta urheilusuorituksesta, uupumus tai univaikeudet pitkittyvät ja alkavat muodostua elämää hankaloittavaksi ja kärsimystä aiheuttaviksi asioiksi. Tällaisissa tilanteissa mielenterveyden ammattilaisten tuki voi olla tarpeen. Kynnys omista huolista juttelemiseen kannattaa joka tapauksessa pitää mahdollisimman matalana, vaikka juttelutoverina ei olisikaan psykologi: huolet ja murheet kuuluvatkin normaaliin elämään ja usein niiden jakaminen auttaa.

Esittelyssä Kompin yhteistyökumppani: Helsinki Athletics Cheerleaders

Komppi ja Helsinki Athletics Cheerleaders (HAC) ovat käynnistelleet yhteistyötään, jossa Komppi tarjoaa HAC:n jäsenistölle yksilöllistä tukea matalalla kynnyksellä erilaisissa psyykkisissä haasteissa ja ongelmissa. Tukea antavat Kompin urheilupsykologit, kipupsykologit, psykoterapeutit ja nuorisopsykiatrit. Lisäksi Komppi järjestää HAC:lle koulutuksia. Komppi onkin alkanut kehittämään omia urheilijoiden psyykkisen hyvinvoinnin palveluitaan vielä entistä systemaattisemmin Hannaleena Ronkaisen johdolla. Hannaleena on hiljattain aloittanut Kompin vastaavana urheilupsykoterapeuttina ja on muun muassa työskennellyt eri lajien huippu-urheilijoiden ja valmentajien kanssa Olympiakomiteassa.

HAC puolestaan on Suomen suurin kilpa-cheerleadingin erikoisseura, jonka joukkueissa urheilee yli 800 cheerdancen ja cheerleadingin harrastajaa. HAC:n joukkueisiin kuuluu kaiken tasoisia, alkeistasolta aina huippu-urheilutasolle asti. Suurin osa HAC:n jäsenistä on alle 19-vuotiaita lapsia ja nuoria. HAC on menestynyt arvokilpailuissa näyttävästi: vuosilta 2012–2020 SM-mitaleita on kertynyt 45 kappaletta ja EM-mitaleitakin 19 kappaletta. HAC:n arvoihin kuuluu muun muassa avoimuus, jäsentensä tukeminen psyykkisesti ja fyysisesti sekä turvallisen harjoitusympäristön luominen. Näihin tavoitteisiin avoin keskustelu mielenterveydestä ja matalan kynnyksen psyykkisen hyvinvoinnin palvelut sopivatkin hyvin.

Lue lisää HAC:n toiminnasta täältä!

Kuva: Helsinki Athletics Cheerleaders

Kirjoittaja Tero Pulkkinen on psykologi ja Kompin kehitys- ja hallintopäällikkö.

KESKEISET LÄHTEET

Henriksen, K., Schinke, R., Moesch, K., McCann, S., Parham, W. D., Larsen, C. H., & Terry, P. (2020). Consensus statement on improving the mental health of high performance athletes. International Journal of Sport and Exercise Psychology, 18(5), 553-560.

Mikkelsen, K., Stojanovska, L., Polenakovic, M., Bosevski, M., & Apostolopoulos, V. (2017). Exercise and mental health. Maturitas, 106, 48-56.

Muita blogipostauksia

Ystävän katse

Jokainen meistä tarvitsee kokemuksellisia tunnemuistoja rakastavasta katseesta. Rakastava katse voi olla uteliaan kiinnostunut, tyytyväinen, lempeä tai lämmin. Vaikka rakastavan katseen sisältämät tunnevivahteet vaihtelevat, yhteistä kokemukselle

LUE LISÄÄ

Ei huolta murhetta kenkään muista?

Jouluperinteessä elää myytti joulusta päivänä, jolloin murheille, ristiriidoille tai hankalille tunteille ei ole sijaa, vaan keskeistä on ihmisten välinen hyvä tahto, sopuisa yhdessäolo ja lahjojen

LUE LISÄÄ

Jatkamalla selailua sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön tietosuojakäytäntömme mukaisesti.